Pagina 1 Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4
Onze tuin bezoeken.
 
Ook in 2015 gaan we door met TUINEN RONDOM DE EESE. Dit houdt in dat tijdens onze open dagen in 2015 ook De Maartjestuin in Eesveen bezocht kan worden.
U kunt deze dagen zonder afspraak de tuinen bezoeken.
Data
21 juni 12 juli 30 augustus
Rozen in de tuin
Zomerborders in beeld
Nazomer in de tuin
Openingstijden
Vanaf: 11:00 tot 17:00 uur.
Entree per tuin: 2,00 euro p.p. (30 augustus vrij toegang op vertoon van donateurspas Nederlandse Tuinenstichting)

Op deze wijze kunt u de tuinen bezoeken gedurende de verschillende stadia van het groei- en bloeiseizoen. U kunt uw bezoek aan beide tuinen combineren met een bezoek aan het prachtige Landgoed "Heerlijkheid De Eese", waar u onder andere prachtige bos- en heidewandelingen kunt maken. Voor fietsers is het mogelijk om over het Landgoed naar beide tuinen te fietsen: Een werkelijk schitterende tocht door de natuur.

 

Voor (tuin)groepen (vanaf 2 personen) is het mogelijk om vanaf 1 april tot begin oktbober de tuin te bezoeken na telefonische afspraak. Een bezoek ziet er als volgt uit: U krijgt eerst een korte introductie over de tuin waarna u een wandeling door de tuin gaat maken. U krijgt achtergrondinformatie mee op papier en de eigenaar is aanwezig voor het beantwoorden van vragen. Tijdens uw wandeling staat er koffie/thee met een plak heerlijke cake klaar in het overdekte prieel.

Een bezoek duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur. Kosten inclusief entree 4 euro per persoon. Mocht u bij de koffie/thee in plaats van een plak cake iets anders wensen bijvoorbeeld appeltaart, dan kan dat in overleg.  

Adres: Steenwijkerweg 193 Willemsoord

Telefoon: 06-10543779

Email / Tuinbezoek
 

Ter introductie willen we iets vertellen over onze manier van tuinieren.

Natuurvriendelijk tuinieren

Bij het tuinieren hanteren wij een aantal principes uit respect voor de natuur. Zoals het zo min mogelijk gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen. Wij gebruiken alleen organische meststoffen en composteren ons tuinafval volledig. De groene component staat echter bij het tuinieren centraal. Een belangrijk verschil met het gebruikelijke tuinieren is het ontbreken van de jaarlijkse schoonmaakbeurt voor het winterseizoen. Hierdoor genieten we van het wintersilhouet dat veel planten en grassen bieden. Vogels vinden in deze moeilijke maanden een bron van voedsel door de aanwezige zaden. De planten blijven gezonder omdat er in deze natte tijd geen water in holle afgeknipte stengels blijft staan en verrotting minder kans krijgt. Dit alles zonder dat de tuin aan schoonheid verliest. Nee, velen van u vinden met ons dat de Hof aan de Reune een prachtige tuin is met een enorme variatie aan planten en een lust voor het oog. Tegelijkertijd betekent deze wijze van tuinieren dat er een grote verscheidenheid aan vogels, zoogdieren, insecten en amfibieën zich in onze tuin hebben gevestigd of deze bezoeken.

 

Arbeidsextensief tuinieren

Door de weelderige beplanting is er in de tuin geen of zomin mogelijk kale zwarte grond te vinden waardoor onkruiden minder kans krijgen. Toen we begonnen met het aanleggen van onze tuin is deze eerst grondig van onkruid ontdaan, waarna de grond werd gefreesd en direct werd afgedekt met houtsnippers. Tussen de snippers zijn de planten geplant. Op deze wijze konden onkruiden tijdens die eerste jaren waarin de planten tot wasdom moesten komen, geen roet in het eten gooien. Tegen de tijd dat de snippers verteerd waren was een dichte beplanting ontstaan die de onkruidwerende taak over had genomen. Zo hoefden en hoeven we in het groeiseizoen nauwelijks te wieden. In het vroege voorjaar wordt in ongeveer 5 tot 6 dagdelen de hele tuin onderhanden genomen. Plantenresten worden met een heggeschaar fijngeknipt en blijven ter plekke liggen om te verteren en eventueel onkruid wordt gewied. Zo kunnen we gedurende het hele tuinseizoen volstaan met een minimum aan wiedwerk.

 

Plantenverzamelen

Naast tuinieren is het verzamelen van planten een grote passie. Zowel in binnen- als buitenland worden kwekers bezocht om steeds weer bijzondere planten te zoeken. Hierdoor is er in de Hof aan de Reune een grote verscheidenheid aan bijzondere planten te vinden zonder dat de tuin een verzameling van planten is geworden. Nieuwe planten worden eerst uitgeprobeerd en eventueel vermeerderd om daarna pas een verantwoord aandeel in de tuin te gaan vervullen. Tijdens onze speurtochten naar nieuwigheden worden ook regelmatig open tuinen bezocht waardoor ook telkens weer nieuwe ideeen worden opgedaan. Die soms, als ze passend zijn, op eigen wijze in onze tuin worden toegepast. Zo blijft de Hof aan de Reune steeds opnieuw een tuin met een verrassend gezicht.

 

img_

Een weelderige beplanting in de verhoogde border

 
Pagina 1 Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4